ریست کامپیوتر : سالی یک بار سیستم عامل تان را بتکانید!

  • آخرین بروزرسانی در دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۸

    Average rating 5 / 5. Vote count: 1

ریست کردن کامپیوتر یا لپ تاپ یکی از مهم ترین امکانات در هنگام بروز یک مشکل در سیستم شماست. فرقی نمی کند که از سیستم عامل ویندوز استفاده می کنید یا مک او اس یا کروم بوک، مهم است این است که کمپانی های سازنده این سیستم عامل ها چنین قابلیتی را در این سیستم عامل ها گنجانده اند که شما بتوانید به راحتی تنظیمات را به حالت اولیه یا همان کارخانه برگردانید.

منظور از تنظیمات کارخانه، این است که تنظیمات سیستم کامپیوتر خود را به حالت اولیه یعنی همان حالتی که وقتی سیستم را به تازگی خریداری کرده بودید، برگردانید.

چرا باید کامپیوتر خود را ریست کنیم؟

پیشنهاد می کنیم سالی یک بار کامپیوتر خود را ریست کنید تا تنظیماتی که با اشتباه انجام شده، فایل های اضافی که برنامه ها ایجاد کرده اند و… رهایی پیدا کنید.

علاوه بر این بازگرداندن تنظیمات کامپیوتر به حالت اولیه نه لزوما اما می تواند بدافزار ها یا نرم افزار هایی که ناخواسته روی سیستم شما نصب شده اند را نیز از بین ببرد.

بعد از این که کامپیوتر خود را ریست کردید حالا این شانس را دارید که دوباره هر برنامه ای که فکر می کنید واقعا ضروری است و از نصب آن مطمئن هستید را نصب کنید.

یک زمانی انجام این کار یعنی ریست کردن کامپیوتر کار سخت و البته خطرناکی بود؛ یک حرکت اشتباه می تواند باعث حذف فایل های شخصی شما شود. اما حالا با امکاناتی که سازندگان سیستم عامل های معروف در نظر گرفته اند، حتی افراد مبتدی هم می توانند این کار را بدون این که به دردسر بیافتند، انجام دهند.

نحوه ریست کردن کامپیوتر

در اکثر مواقع با وجود این قابلیت در سیستم عامل ها دیگر نیازی هم به نصب مجدد سیستم عامل نیست.

با تمام این ها، حالا اگر مطمئن هستید که از فایل های مهم و اطلاعات ضروری بک آپ گرفته اید، می توانید با آموزش هایی که در ادامه می بینید، کامپیوتر خود را ریست کنید.

پیشنهاد

لیستی از نرم افزار هایی که در حال حاضر نصب دارید و دوباره می خواهید پس از ریست کردن آن ها را نصب کنید، تهیه کنید.

همچنین با توجه به این که بعد از ریست تمامی نرم افزار ها و اطلاعات ذخیره شده در آن ها حذف می شود، پیش از ریست، از اطلاعات آن ها بک آپ بگیرید. برای مثال از اطلاعات مرورگر وب خود بک آپ بگیرید.

حالا آماده ریست کردن کامپیوتر خود هستید.

ریست کردن ویندوز

گزینه های ریست ویندوز

مراحلی که در ادامه خواهیم گفت مربوط به ویندوز 10 است اما در سایر نسخه ها از جمله 8 و 7 روند به شکلی مشابه است.

با باز کردن منوی Start ( ) و کلیک بر روی آیکون تنظیمات ( ) پنل Windows Settings باز می شود که همان ظاهر و رابط کاربری جدید کنترل پنل در نسخه های قبلی ویندوز است. حالا بر روی گزینه Update & Security و سپس از منوی سمت چپ Recovery کلیک کنید.

در بخش Reset this PC بر روی دکمه Get started برای شروع فرآیند ریست کردن ویندوز کلیک کنید.

به جای طی کردن مراحل بالا می توانید منوی Start را باز کنید، بر روی آیکون Power کلیک کنید، کلید Shift روی صفحه کلید را نگه دارید و بر روی گزینه Restart کلیک کنید.

با این کار وارد منوی رفع عیب ویندوز می شوید که پس از کلیک بر روی گزینه Troubleshoot و انتخاب گزینه Reset this PC وارد فرآیند ریست کردن می شوید.

ویندوز پیشنهاد می کند که با انجام این کار می توانید عملکرد کامپیوتری که بدرستی کار نمی کند را بهتر کنید. (چقدر باهوش!)

در صفحه بعد دو گزینه پیش روی شماست.

  • Remove everything
  • Keep my files

احتمالا متوجه منظور اولین گزینه هستید. با انتخاب این گزینه هیچ چیز پس از اتمام فرآیند ریست برای شما باقی نمی ماند حتی فایل های شخصی.

اما درباره گزینه دوم می توانیم بیشتر بحث کنیم. با انتخاب گزینه Keep my files دقیقا چه چیز هایی پاک می شوند؟

به طور کلی هر آن چه در درایو هایی به جز درایوی که ویندوز در آن نصب شده و هر فایلی که در مسیر User در درایو نصب ویندوز نگهداری کرده اید، با انتخاب این گزینه همچنان باقی می ماند.

نرم افزار های نصب شده : تمامی نرم افزار های غیر سیستمی، یعنی آن هایی که خودتان نصب کرده اید، حذف می شوند. یعنی پس از ریست کردن باید آن ها را دوباره نصب کنید و اگر نرم افزار های شما لایسنس دارند، بهتر است قبل از نصب مطمئن شوید که لایسنس ها را در جای دیگری یادداشت کرده اید.


فایل ها در سایر درایو ها : تمامی فایل های شما در درایو هایی به جز درایوی که روی آن ویندوز نصب شده دست نخورده باقی می ماند.


مسیر User در درایو ویندوز : این مسیر هم که شامل Document، Music، Pictures و… می شود، دست نخورده باقی می ماند.


فایل های در درایو نصب ویندوز : اگر فایل یا فولدری در درایو نصب ویندوز خود دارید حذف نمی شوند.


مسیر AppData : هر آن چه در این مسیر باشد به مسیر Windows.old که در درایو ویندوز شما ایجاد خواهد شد، منتقل می شود.


مسیر Public در User : هر آن چه در این مسیر باشد به مسیر Windows.old که در درایو ویندوز شما ایجاد خواهد شد، منتقل می شود.


مسیر Program Files و Program Files (x86) : اکثر یا بخش بزرگی از محتویات این دو مسیر حذف خواهد شد که شامل فایل های نرم افزار هایی که نصب کرده اید هم می شود.


پس از انتخاب یکی از روش های ریست کردن، سوال دیگری درباره نحوه حذف کردن فایل ها از شما پرسیده می شود.

  • Just remove my files
  • Remove files and clean the drive

با کلیک بر روی گزینه اول فقط فایل های شما حذف می شوند اما با انتخاب گزینه دوم علاوه بر حذف فایل ها، با بازنویسی خانه های حافظه ویندوز مطمئن می شود که فایل های شما قابل بازیابی یا ریکاوری نباشند که این گزینه برای مواقعی که می خواهید کامپیوتر خود را به شخص دیگری واگذار کنید، کاربردی است.

ریست کردن مک او اس

قابلیت Utilities در مک او اس

ریست کردن مک بوک مراحل پیچیده تری نسبت به ویندوز دارد چرا که در سیستم عامل مک او اس چنین قابلیتی به صورت پیشفرض وجود ندارد. پس از این که از فایل های مهم خود بک آپ گرفتید، مراحل زیر را طی کنید.

وارد منوی Apple شوید و سپس Restart را انتخاب کنید. حالا در حالی که کامپیوتر شما در حال روشن شدن است دکمه های Cmd و R را با هم نگه دارید تا به صفحه macOS Utilities وارد شوید.

در این صفحه می توانید گزینه Reinstall macOS را انتخاب کنید که با این کار بخش های اصلی سیستم عامل بدون دست خوردن فایل های شخصی ریست می شود. سپس می بایست درایوی که سیستم عامل در آن وجود دارد را انتخاب کنید. بر روی اکثر کامپیوتر یا لپ تاپ های مک یک درایو وجود دارد که همان را انتخاب می کنید.

بهتر است اول این روش را امتحان کنید اما اگر این روش عملکرد بهتری که مورد انتظار شما بود را فراهم نکرد، می توانید ریست جامع تری را اجرا کنید که شامل حذف تمامی اطلاعات شما نیز می شود.

برای این کار در منو اولیه Disk Utility را انتخاب کنید. در این صفحه هر درایوی که در نام خود Data دارد را پاک کنید. معمولا تنها یک مورد تحت عنوان Macintosh HD – Data وجود دارد که باید آن را انتخاب و حذف کنید. پس از این کار، Macintosh HD که دیسک اصلی برای اجرای سیستم عامل است را انتخاب کنید و بر روی گزینه Erase کلیک و مراحل را طبق چیزی که سیستم عامل نشان می دهد، دنبال کنید.

برای بعد از ریست شدن یک نام برای دیسک خود انتخاب کنید. که می تواند Macintosh HD باشد. سپس فرمت پیشنهاد شده را قبول کنید. پس از این که انتخاب های خود را تایید کردید، این قابلیت شروع به وایپ درایو شما می کند.

بعد از آن می توانید دوباره مراحلی که برای Reinstall MacOS گفته شد را انجام دهید و حالا درایو Macintosh HD یا هر آن چه که نام آن را گذاشتید، انتخاب کنید تا سیستم عامل روی آن نصب شود.

ریست کردن کروم او اس

ریست کروم او اس

در کروم بوک معمولا اکثر داده ها و اطلاعات به صورت ابری و در بستر وب نگهداری می شود. از طرفی کمتر پیش می آید که لازم باشد کروم بوک خود را ریست کنید ولی با این حالت برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید.

در ابتدا می بایست از صفحه حساب کاربری اصلی خارج شوید یا به اصطلاح Log out کنید. سپس چهار دکمه Ctrl، Alt، Shift و R را با هم نگهدارید. با این کار صفحه ریست باز می شود. بر روی Restart کلیک کنید و هنگامی که کامپیوتر ریستارت می شود، گزینه Powerwash و سپس Continue را انتخاب کنید. کامپیوتر شما به تنظیمات کارخانه باز می گردد و کافی است تا اطلاعات حساب کاربری گوگل خود را دوباره وارد کنید.

برای دنبال کردن نوشته های کاپ کد به کانال تلگرامی آن (cupcode_ir@) بپیوندید!

دیدگاه خود را بیان کنید

@